Hyvä johtajuus on sitä, että haastat itseäsi ja että sinua haastetaan
Anna Kinberg Batra on jättänyt puoluepolitiikan. Nykyään hän toimii neuvonantajana ja luennoi muun muassa johtamisesta ja muutoksesta.
Yrityksen ja poliittisen puolueen johtamisessa on paljon samaa. Anna Kinberg Batran mielestä johtajan tärkein kyky on saada asioita tapahtumaan. Kokonaisuus on kuitenkin monimutkainen.
– Johtaminen on nykyään sekä vaikeampaa että hauskempaa. Johtajien on ansaittava työntekijöiden luottamus ja osoitettava selkeää suuntaa. Samalla on oltava ketterä ja valmis tarkastelemaan päätöksiä uudelleen matkan varrella, Kinberg Batra toteaa.
Yrityksen on toimittava yhteiskunnallisella tasolla
Yritysjohtajilla ja poliitikoilla on paljon yhteistä, mutta myös paljon opittavaa toisiltaan. Anna Kinberg Batran mukaan yritysten on ymmärrettävä, että ne ovat osa jotain suurempaa, ja niiden on toimittava yhteiskunnallisella tasolla.
– Monet pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat eivät ole täysin sisäistäneet sitä, että he ovat osa kokonaista toimialaa ja että heidän toimillaan on vaikutusta koko yhteiskuntaan. Kun toimin poliitikkona, saatoin saada suuryritysten johtajilta pyyntöjä lainsäädännön muuttamiseksi. Niissä ei kuitenkaan selitetty, miksi asia olisi tärkeä monille ihmisille. Silloin se on ajanhukkaa.
Toisaalta myös poliitikkojen on hyvä saada inspiraatiota yritysjohtajilta. Kinberg Batran mukaan tärkeintä on rohkeus tehdä päätöksiä.
– Politiikkaan tulisi uutta puhtia, kun ajateltaisiin enemmän yrittäjien tavoin. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Puolue on yritystä hitaampi organisaatio, mutta muuttuvan yhteiskunnan johtaminen edellyttää yrityshenkeä, jotta voidaan tehdä oikeita päätöksiä.
Pyrkimys dynaamisiin hallituksiin -> Hallitus dynaamisena suunnannäyttäjänä
Hallituksen tärkein tehtävä on löytää yrityksen kannalta paras tie eteenpäin. Anna Kinberg Batran osallistuminen hallitustyöskentelyyn on suhteellisen tuore asia, mutta yksi selkeä oivallus on se, että muutoksia on helpompi saada aikaan omistajajohtoisissa yrityksissä, joissa on perinteisesti uskallettu tehdä päätöksiä. Parhaat olosuhteet päätöksentekoon syntyvät ryhmässä, jossa osapuolten persoonallisuudet, ominaisuudet ja kokemukset täydentävät toisiaan.
– Hallitusten ja johtoryhmien kokoonpano on usein edelleen ankea. Valta on valkoisilla miehillä, jotka tuntevat toisensa entuudestaan. Homogeenisissa hallituksissa vallitsee mielestäni kapea kuva yhteiskunnasta.
Anna Kinberg Batra ei itse istu tällaisissa hallituksissa. Hän kertoo olevansa mukana hyvin muodostetuissa ryhmissä, joiden jäsenet täydentävät toisiaan ja joilla on erilaiset kannustimet ja taustat. Ideoita punnitaan ja testataan perusteellisesti ennen kuin ne valitaan tai hylätään.
– En haluaisi työskennellä liian homogeenisen ryhmän kanssa. Myös minä saattaisin jäädä ulkopuolelle, koska kuulun aliedustettuun sukupuoleen.
Erilaiset mielipiteet ovat vahvuus
Hallituksen tulisi koostua erilaisista osasista, ja parhaan dynamiikan aikaansaamiseksi tarvitaan myös erilaisia mielipiteitä. Johtajalla on oltava rohkeutta koota ympärilleen ihmisiä, jotka puhuvat suoraan, ja altistaa itsensä toisenlaisille mielipiteille.
– Hyvä johtajuus on sitä, että haastat itseäsi ja että sinua haastetaan. Minulla on tapana väitellä ympärilläni olevien ihmisten kanssa, koska en tunne oloani mukavaksi ryhmässä, jossa kaikki vain nyökyttelevät. Sellainen saa minut hermostumaan. Parempiin tuloksiin päästään tutustumalla toisten näkökulmiin, keskustelemalla niistä ja päätymällä sitten yhteisiin johtopäätöksiin.